Nieuws

Zoniënwoud - foto INBO

Luc De Keersmaeker en Kris Vandekerkhove 
(Senior onderzoekers bosecologie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek)

Campagnebeeld #samenvoorbiodiversiteit

Biodiversiteit redden is jezelf redden.

Biodiversiteit is een subtiel evenwicht tussen jou en al het leven op aarde. Van planten tot micro-organismen, van vissen tot zoogdieren, van edelhert tot... mens. Al dit leven houdt elkaar in balans. Maar deze biodiversiteit raakt uit evenwicht. Onze manier van leven verstoort de biodiversiteit.

Zonder biodiversiteit is er geen leven op aarde. Als we niet dringend actie ondernemen voor biodiversiteit, zowel in België als wereldwijd, dan... gaan we allemaal de dieperik in.

Paul Gumonye Mafabi

Lees het In Memoriam op de website van Ramsar.

 

Ecoduct Kikbeek - foto Yves Adams / Viildaphoto

Vlaanderen telt veel wegen per vierkante kilometer. Gemiddeld komt een dier op zijn tocht door het landschap om de 300 meter een weg tegen. Die situatie noemen we 'versnippering’ en leidt ook regelmatig tot verkeersonveilige situaties. Bijvoorbeeld als het gaat om overstekende everzwijnen.

<p>Van 7 tot 15 september beantwoordden onze experten negen veelgestelde vragen over de wolf in een koret video. Herbekijk de video&#39;s hier, met extra duiding:</p> <ol> 	<li><a href="/nl/node/557520">Waar komen die wolven vandaan?</a></li> 	<li><a href="/nl/node/557521">Is er in Vlaanderen voldoende leefgebied voor wolven?</a></li> 	<li><a href="/nl/node/557522">Hoeveel wolven zijn er mogelijk in Vlaanderen?</a></li> 	<li><a href="/nl/node/557523">Kan ik nog veilig met de hond gaan wandelen in het bos?</

Van 7 tot 15 september beantwoordden onze experten negen veelgestelde vragen over de wolf in een korte video. Herbekijk de video's hier, met extra duiding:

Sébastien Pieters toont gevangen elft

Zondag 26 april waren medewerkers van het INBO bezig met het onderzoeken van dode vissen op de Schelde als gevolg van de vervuiling uit Frankrijk. Daarbij gaat ook extra aandacht naar zeldzame soorten. Ze deden daarbij een hoogst uitzonderlijke vondst: tussen de dode vissen troffen ze een volwassen elft aan, een soort die uitgestorven was in België. De elft is, net zoals bijvoorbeeld de Europese paling of Atlantische zalm, een typische ‘trekvis’ die tussen zout en zoet migreert.

Wolvenexpo

Pop-up expo 'Wolven in Limburg'

Van 9 september tot 1 november kan je in Thor Central op het Thor Park terecht voor de pop-up expo ‘Wolven in Limburg’. Leer er alles over het wel en wee van de wolf in onze provincie en ontdek hoe mens en dier best met elkaar kunnen samenleven. Ook Roger, de aangereden wolf uit Opoeteren, krijgt een plekje in de tentoonstelling.

Feedback