INBO gaat voor Open Access (NB 12-17)

logo open accessIn het verleden publiceerden onze wetenschappers hun artikels vaak in gerenommeerde online tijdschriften waar potentiële lezers, via abonnement of eenmalige aankoop, moesten betalen om er toegang toe te krijgen. Sinds 20 september 2017 streeft het INBO ernaar om wetenschappelijke artikels alleen nog in Open Access (OA), of Green Open Access te publiceren. Dit wil zeggen dat het artikel onmiddellijk gratis toegankelijk is of, bij Green Open Access, twee jaar na het verschijnen in een betalend tijdschrift, gratis beschikbaar wordt op de website van het INBO.

Open-accesstijdschriften zijn een recent fenomeen en zijn nog niet voor alle vakgebieden beschikbaar met dezelfde reputatie als traditionele tijdschriften, daarom ook de keuze voor Green Open Access.

Het INBO moedigt zijn wetenschappers aan te publiceren in die OA-tijdschriften die zijn opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ) en publiceren onder een Creative Commons Attribution (CC-BY) licentie. Deze vorm van golden OA zorgt ervoor dat artikels onmiddellijk bij publicatie beschikbaar zijn.

Ook betalende tijdschriften bieden meestal de optie aan om een artikel OA te maken, vaak tegen hoge kosten: dit is een bron van inkomsten bovenop de abonnementen en kosten die de lezers nog steeds betalen voor andere artikels. Het OA-beleid wil deze vorm van hybride OA niet langer ondersteunen: deze kosten worden dan ook niet langer door het INBO gedragen.

Ben je regelmatig op zoek naar wetenschappelijke artikels, maar bots je op het aankoopvenster? De handige Chrome extensie Unpaywall zoekt voor jou de legale post-print.

Bart Goossens en Peter Desmet

Thema 
Feedback