Bosbouwkundig Teeltmateriaal

Waar kan je in Vlaanderen zaad oogsten van inheemse bomen en struiken? Waar kan je plantsoen kopen van een aanbevolen herkomst?

Wat is een aanbevolen herkomst?

De lijst van aanbevolen herkomsten heeft als doel een betere bevoorrading van geschikt teeltmateriaal van de meest aangewezen herkomsten te verzekeren. Een herkomst wordt aanbevolen omdat hij, met een grotere garantie op succes, kwaliteitsvol (afhankelijk van de categorie) en goed aangepast plantsoen kan leveren.

De zaadopbrengst van zaadbestanden en zaadtuinen kan van jaar tot jaar sterk variëren. Bovendien is in Vlaanderen van enkele boomsoorten weinig of geen kwaliteitsvol uitgangsmateriaal aanwezig wegens het ontbreken van goede genenbronnen. Daarom selecteerden we naast Vlaamse en Waalse herkomsten ook enkele herkomsten uit buurlanden.

Meer informatie vindt u in het document over aanbevolen herkomsten. Als u enkel wil weten welk uitgangsmateriaal in Vlaanderen erkend is, kan u de volledige lijst van het Vlaamse erkend uitgangsmateriaal bekijken. Bovendien kan u beschikken over de nationale lijst van erkend uitgangsmateriaal.

Al deze bestanden vindt u onderaan toegevoegd als PDF aan deze webpgina. 

Voor wie aanplantingen uitvoert: In de lijst van kwekers ziet u welke kwekers plantgoed van Vlaamse aanbevolen herkomsten aanbieden in de periode 2013-2014. Niet alle aanbevolen herkomsten zijn bij elke kwekerij van deze lijst beschikbaar.

 

Feedback