Wintereiken doorstaan droogtestress (NB 05/15)

Als gevolg van de klimaatverandering krijgt Vlaanderen waarschijnlijk te maken met  drogere zomers. Om na te gaan hoe gevoelig zaailingen van wintereik zijn voor droogte, voerden we een droogtestressproef uit. In de vroege zomer onderwierpen we zaailingen van verschillende herkomstgebieden aan  een korte droogteperiode. Na de droogteperiode kregen de zaailingen opnieuw volop water.

De gestresseerde zaailingen vertoonden na afloop van de proef gemiddeld een sterkere hoogtegroei. Dit was onverwacht omdat droogte verminderde biomassaproductie met zich meebrengt.

Vermoedelijk heeft de droogtestress in de zaailingen een proces gestart waarbij de bladeren afsterven, waarna aan een nieuwe groeischeut wordt begonnen. Jonge eiken die midden in het groeiseizoen manueel worden ontbladerd, maken immers een nieuwe groeischeut met nieuwe bladeren.

Blijkbaar hebben we in onze proef net op tijd de planten opnieuw water gegeven. Hierdoor stootten de gestresseerde planten hun bladeren niet af, terwijl tegelijk meer zaailingen een nieuwe groeischeut produceerden in vergelijking met de controleplanten.

Het effect van de extra groeischeut kwam vooral voor bij zaailingen die met twee in een pot zaten en dus ook nog eens onderlinge competitie ondergingen. Bovendien waren er verschillen tussen de herkomstgebieden. De proef toont aan dat zaailingen van wintereik droogtetolerant zijn. De extra groeischeut laat op het groeiseizoen kan de zaailingen wel gevoeliger maken voor vroege vorsten in het najaar.

Kristin Vander Mijnsbrugge, Arion Tuscan

Feedback