Watercrassula ... lijden of leiden?

Watercrassula verscheen  de laatste jaren in veel waterrijke natuurgebieden in Vlaanderen. Deze vetplant uit Nieuw-Zeeland en Australië kan explosief toenemen en de aanwezige vegetatie volledig verdringen. Omdat de soort erg moeilijk te bestrijden is, hebben veel beheerders de hoop al opgegeven. Op verzoek van de Vlaamse Landmaatschappij en Natuur en Bos bundelden we de huidige kennis in een nieuw rapport.

Gezien de ruime verspreiding van watercrassula is uitroeiing niet meer mogelijk. We stellen indamming van de soort daarom voor als regionale beheerdoelstelling. Dit betekent een beheersing van de huidige populaties (‘stand-still’) en het tegengaan en verwijderen van nieuwe besmettingen. Preventie van nieuwe introducties is daarbij de belangrijkste maatregel.

Het rapport belicht de toestand in Vlaanderen en beheerervaringen in binnen- en buitenland. Een leidraad ondersteunt de beheerders bij het maken van verantwoorde keuzes. In afwachting van meer effectieve bestrijdingsmethoden of een toereikend Europees of Vlaams wettelijk kader, hopen we hiermee bij te dragen aan de broodnodige uniformiteit in de aanpak van watercrassula in Vlaanderen.

Luc Denys, Kevin Scheers, Tim Adriaens

Meer lezen: Scheers K., Denys L., Packet J., De Knijf G., Smeekens V., Leyssen A. & Adriaens T. (2020) Leidraad voor het beheer van watercrassula – Crassula helmsii – in Vlaanderen. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2020 (32). DOI: doi.org/10.21436/inbor.1865029
 

Thema 
Feedback