Toekomst (MN-24, Wolvenspecial)

Jonge wolven op zoek naar nieuw leefgebied zullen Vlaanderen blijven doorkruisen de komende jaren. In Duitsland werden vorige winter 73 roedels, 30 paren en 3 gevestigde eenzaten geteld (bron DBBW). Dit betekent dat er het voorbije jaar 103 voortplantingseenheden in Duitsland aanwezig waren. In Frankrijk werden er vorige winter 57 roedels en 15 gevestigde paren of eenzaten vastgesteld, vooral in de Alpen en de Provence (bron ONCFS). Elk jaar gaat een deel van de Duitse en Franse wolven op zoek naar nieuw leefgebied. Rondtrekkende wolven kunnen in principe eender waar in Vlaanderen opduiken. Als Naya en August volgend jaar jongen krijgen en de eerste Vlaamse wolvenroedel een feit is, zullen binnen enkele jaren ook wolven vanuit Noord-Limburg vertrekken op zoek naar nieuw leefgebied.

In Wallonië verkreeg men deze zomer zekerheid over de actuele aanwezigheid van minstens één wolf die zich leek te vestigen in de Hoge Venen. Genetisch onderzoek op basis van vier uitwerpselen bracht aan het licht dat ook deze wolf uit de Duits-Pools-Baltische populatie komt, waarbij Duitsland de meest logische herkomst is. Een ouder DNA-staal verzameld in 2016 in de omgeving van La Roche bleek afkomstig van een ander individu, maar opnieuw een exemplaar uit de Duits-Pools-Baltische populatie.

Van de wolf die in 2011 in Gédinne werd gefilmd door een cameraploeg van het Vlaamse TV-programma ‘Dieren in nesten’ is geen oorsprong bekend.

Feedback