Studiedag Tweede Vlaamse Bosinventarisatie (NB 10/17)

Op 13 oktober organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een studiedag om de eerste resultaten van de tweede Vlaamse Bosinventarisatie (VBI) voor te stellen.

Het doel van de VBI is het opvolgen van de karakteristieken van de Vlaamse bossen, zoals boomsoortensamenstelling, houtvolume en biodiversiteit. Het ANB voerde de eerste VBI uit in de periode 1997-1999. De tweede VBI ging van start in 2009 in nauwe samenwerking met het INBO. Zo maakte het INBO eerst een grondige analyse van de vragen die het bosbeleid wil beantwoorden. In functie daarvan werd het meetnetontwerp van de VBI bijgestuurd waar nodig. Verder ondersteunt het INBO de opleiding van de veldwerkteams die de metingen uitvoeren, de kwaliteitscontrole van de gegevensinzameling en de gegevensanalyse die noodzakelijk is om de beleidsvragen op een statistisch onderbouwde manier te beantwoorden.

De VBI speelt ook een belangrijke rol bij de monitoring van de Europees beschermde Natura 2000-boshabitats. Sommige relatief zeldzame boshabitats worden echter onvoldoende gedekt door de VBI. Daarom voerden het INBO en ANB een verdichting uit van de VBI waarbij binnen de zeldzame boshabitats bijkomende meetpunten werden geselecteerd op basis van een steekproef.

Toon Westra

>> Meer info over de studiedag

Meer lezen:

 

Feedback