De kantoren van het INBO zijn gesloten, maar onze medewerkers zijn bereikbaar op hun mobiel nummer.
De 17de "Characeen Tagung" die op 6-7 juni 2020 in Mol zou doorgaan, werd afgelast en verplaatst naar volgend jaar.

Tweede wolf in Leopoldsburg geïdentificeerd

24-08-2018
Brussel, Geraardsbergen
Wolf August (foto ANB/INBO)

Na de vondst van in totaal 9 doodgebeten schapen tussen 3 en 11 augustus in en in de buurt van het militair domein Kamp Beverlo (Leopoldsburg) hebben wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de ter plaatse genomen uitstrijkjes van de verwondingen van 8 schapen geanalyseerd. Daaruit blijkt dat op de eerste drie schapen (4 augustus) DNA aanwezig is van een andere wolf dan Naya - deze wolf werd ook gefotografeerd door wildcamera’s. Bovendien bevestigde het DNA-onderzoek dat het om een mannelijk dier gaat, zoals ook eerder vastgesteld op camerabeelden. De wolf kreeg intussen een naam, August, naar de maand waarin hij voor het eerst werd opgemerkt in Vlaanderen.

We weten niet van welke roedel August afkomstig is, of hoe oud hij is. Wel heeft hij met zekerheid begin juni een schaap gedood in de Duitse gemeente Norden (Nedersaksen in het  noorden van Duitsland, aan de monding van de Eems, ten oosten van Friesland). Het Senckenberg Research Institute registreerde hem daar als “GW979m”.

DNA-onderzoek van Wageningen Environmental Research (WENR) in Nederland toonde aan dat August in de periode juni-juli de 300 kilometer in vogelvlucht tussen Norden en Leopoldsburg aflegde via plaatsen in achtereenvolgens Friesland, Flevoland en Gelderland. In de nacht van 2 op 3 augustus legde een INBO-camera August, samen met Naya, voor het eerst vast op één beeld in Leopoldsburg.

Op de laatste vier onderzochte uitstrijkjes (11 augustus) vonden we DNA van zowel August als van Naya, op geen van de schapen vonden we DNA van beide wolven. Het DNA op het achtste schaap was niet meer bruikbaar voor onderzoek. De combinatie van de DNA-gegevens en de tijdcodes op de camerabeelden leidden tot de conclusie dat deze twee wolven de schapen hebben gedood.

Ondertussen is de elektrische omheining die de kudde moet beschermen hersteld en onder voldoende stroom geplaatst. Dat zou de wolven moeten tegenhouden. De geleden schade komt in aanmerking voor vergoeding door de overheid, nu vast staat dat wolven aan de basis lagen. Het INBO blijft nieuwe (vooral nacht-) beelden analyseren die de wildcamera’s leveren. Zo registreerden 13 camera’s, op minder dan twee weken tijd, al 143 keer een of twee wolven. Doorheen de tijd hopen we zo meer te weten te komen over hun gedrag.

 

Persinfo 
Koen Van Muylem, +32 473 814 928, koen.vanmuylem@inbo.be
Feedback