INBO team wint GBIF Ebbe Nielsen Challenge

17-10-2018
Brussel, Kilkenny
Checklist recipe

Vandaag reikt de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) in Kilkenny, Ierland aan drie medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek de Ebbe Nielsen Challenge prijs uit. De Ebbe Nielsen Challenge beloont breed inzetbare oplossingen en innovaties voor open science en open data rond biodiversiteit. GBIF centraliseert miljoenen gegevens rond biodiversiteit die door iedereen geraadpleegd kunnen worden.

Lien Reyserhove, Damiano Oldoni en Peter Desmet ontwikkelden “Checklist recipe”, een routine in de programmeertaal R waarmee soortenlijsten gepubliceerd kunnen worden op een transparante, open, en herhaalbare wijze. Iedereen kan het programma gebruiken en aanpassen naar eigen noden. De “Checklist recipe” wordt nu al ingezet voor het project TrIAS (http://trias-project.be) om een open inventaris op te bouwen van de invasieve soorten die in België gevonden worden.

GBIF ontving 23 inzendingen uit 24 landen voor de Ebbe Nielsen Challenge van dit jaar. Dr Ebbe Schmidt Nielsen was een van de oprichters van GBIF en een van de meest inspirerende wetenschappers in het veld van biosystematics en biodiversiteitsinformatica. Biodiversiteitsinformatica past technieken uit de informatica toe op gegevens over biodiversiteit om ze beter te beheren, presenteren, ontsluiten en analyseren.

Naast de medewerkers van het INBO is er ook een eerste prijs voor Roderic Page van de Glasgow University. Beiden ontvangen 10 000 euro. Er zijn ook 4 winnaars van een tweede prijs, elk goed voor 3 500 euro.

 

Persinfo 
Koen Van Muylem, woordvoerder INBO, 0473 814 9128; Peter Desmet, open data coordinator INBO, 0485 26 99 20
Feedback