Pers

Koen Van Den Berge en Filip Berlengee

In het begin van deze week voerden wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in het kader van het wolvenplan de autopsie en DNA-analyse uit van de wolf die op zondag 11 maart dood werd aangetroffen langs een weg in Opoeteren. De resultaten bevestigen de vermoedens.

Everzwijnen

Sinds 2002 worden de gegevens over de jacht op grofwildsoorten (hertachtigen en everzwijnen) in Vlaanderen systematisch door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek verwerkt en sinds 2011 wordt hierover jaarlijks gerapporteerd.

 

Groeiende populaties van everzwijnen (Sus scrofa L.) brengen steeds meer schade toe aan landbouwgrond in Europa, waardoor honderdduizenden euro's aan compensatie nodig waren. Een nieuwe methode die gebruik maakt van een drone, maakt het mogelijk om gewasschade op een snelle, gestandaardiseerde en objectieve manier in te schatten.

Vliegend hert (foto INBO)

Het vliegend hert is de grootste kever (tot 9 cm lang) in ons land en krijgt zijn naam van de indrukwekkende geweivormige kaken van de mannetje.  Maar je ziet het imposante en tot de verbeelding sprekende insect maar zelden in Vlaanderen.

still uit videoclip

Met de lente in aantocht is ook de jonge paling of glasaal terug. Vanuit zee zwemmen ze momenteel de rivieren en kanalen op, een tocht vol hindernissen. Hun aantal is, hier maar ook elders in Europa, nog slechts een fractie (2%) van wat aan glasalen 50 jaar geleden de rivieren opzwom.

Feedback