Marternieuws special: 2018, het Jaar van de Wolf

Inhoud

Januari: de aankomst van Naya
Met de uitbreidende wolvenpopulaties in onze buurlanden was het al langer duidelijk dat we ook in Vlaanderen te maken zouden krijgen met wolven op zoek naar een nieuw leefgebied. Op 5 januari betrad Naya voor het eerst haar huidige ‘home range’...
Meer...

Maart: het eerste wolven-verkeersslachtoffer in Vlaanderen
Op 11 maart werd het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek opgeroepen om een dode wolf langs de Neeroeterenstraat in Opoeteren op te halen: een verkeersslachtoffer. Bij de autopsie en het genetisch onderzoek in Geraardsbergen later bleek het te gaan om een jonge wolf (GW913m) uit het Duitse Barnstorf-roedel. Het dier kreeg postuum de naam Roger.
Meer...

Opstart wolvenonderzoek aan het INBO - het Wolvenplan
Toen bleek dat Naya wel eens een blijver zou kunnen zijn startte het INBO het wolvenonderzoek op: we schakelden ons in in het Europese Wolvenconsortium, hingen camera's op in de home range van Naya, en schreven samen met het Agentschap voor Natuur en Bos het Wolvenplan voor Vlaanderen.
Meer...

Augustus: de aankomst van August
Binnen de korte periode van 4 tot 17 augustus registreerden we niet minder dan zes aanvallen op schapen. De plotse aanvallen op schapen die voorheen ongemoeid werden gelaten, het vraatbeeld en andere aanwijzingen deden vermoeden dat er net een tweede wolf was aangekomen in het gebied. Dit werd snel bevestigd toen we half augustus voor het eerst de camera’s uitlazen. In de nacht van 2 op 3 augustus werden voor het eerst twee wolven samen op camera vastgelegd. 
Meer...

September: verwijderen van de halsbandzender van Naya
Sinds einde juli was de batterij van de GPS-module in de halsbandzender van Naya leeg en werden geen data meer doorgestuurd. In september kregen we daarom bezoek van onze Duitse collega Norman Stier om samen de zender te recupereren.
Meer...

Voorzorgsmaatregelen
Op basis van een oriënterende verkenning in de streek stellen we vast dat er nog maar heel weinig mensen afdoende maatregelen hebben genomen om hun vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. In het voorjaar van 2019 is de kans reëel dat we een eerste roedel krijgen in Vlaanderen, en dan wordt die bescherming nog belangrijker.
Meer...

Toekomst
Jonge wolven op zoek naar nieuw leefgebied zullen Vlaanderen blijven doorkruisen de komende jaren. In Wallonië verkreeg men deze zomer zekerheid over de actuele aanwezigheid van minstens één wolf die zich leek te vestigen in de Hoge Venen.
Meer...

Feedback