De Nachten van de Wetenschap

Tijdens de vijf Nachten van de Wetenschap brengen we verspreid over Vlaanderen burgers, wetenschappers en organisaties samen om aan de slag te gaan met de vragen voor de wetenschap. Schrijf je vandaag nog in, want jouw stem telt!

Vraag voor de Wetenschap ontving meer dan tienduizend vragen. Panels van wetenschappers hebben deze vragen samengebracht onder overkoepelende clustervragen. Tijdens de Nachten van de Wetenschap kiezen we telkens een thema en duiken we in de onderliggende vragen. Welke vragen vinden we belangrijk en waarom? Hoe komen we tot de juiste antwoorden? Met wie kunnen we daarvoor samenwerken?

De vijf Nachten

  1. Worden we binnenkort allemaal met gemak 120 jaar? 15 Oktober – OPEK Leuven
  2. Van de oerknal tot de mens van de toekomst: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? 17 Oktober – De Krook Gent
  3. Van plasticsoep tot klimaatverandering: hoe houden we de aarde leefbaar? 22 Oktober – VIVES Innovation Center Kortrijk
  4. Van zelfrijdende auto’s tot slimme steden: hoe wonen, werken en verplaatsen we ons in de toekomst? 23 Oktober – KDG Hogeschool Antwerpen
  5. Migratie, hoe brengt het onze samenleving in beweging? 25 Oktober – UHasselt, Campus Hasselt

>> Ik schrijf me in.

We verwelkomen je telkens vanaf 18u. Start is om 19u. We eindigen om 22u. Meer info over elke Nacht vind je lager.

Hoe ziet een Nacht van de Wetenschap eruit?

We nodigen telkens twee wetenschappers uit. Bij de start van de avond geven zij hun kijk op het thema. Daarna brengen we de aanwezige burgers, wetenschappers en organisaties rond verschillende tafels om telkens een thema te bespreken. De inzichten per tafel delen we nadien met elkaar.

Wie kan deelnemen?

Iedereen mag deelnemen aan de Nachten van de Wetenschap. We mikken in de eerste plaats op personen die eerder een vraag voor de wetenschap hebben ingediend, wetenschappers en vertegenwoordigers van organisaties, bedrijven en overheden. Je hoeft geen expert te zijn in het thema, maar we verwachten wel dat je er iets over te zeggen hebt, zodat je actief kunt deelnemen aan de gesprekstafels. Om deel te nemen dien je je vooraf in te schrijven.

Waarom zou je deelnemen?

Je krijgt de kans om je stem te laten horen over thema’s die ertoe doen en waar de wetenschap de komende jaren mee aan de slag kan gaan. Dat we heel verschillende spelers rond de tafel brengen is uniek. We verwachten dan ook dat er veel interessante inzichten uit zullen komen.

Wat gebeurt er met de vragen en de inzichten uit de Nachten?

De ontvangen vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren inspireren om beter in te spelen op de vragen die leven in de samenleving. Tijdens de Nachten leggen we de gebundelde vragen voor aan de samenleving, om inzichten op te doen over hoe we wetenschap en samenleving met elkaar kunnen verbinden. We stellen de Vlaamse Wetenschapsagenda voor op 14 december tijdens het wetenschapsfeest Kennismakers in Antwerpen.

Data, thema’s en locaties

Worden we binnenkort allemaal met gemak 120 jaar?
15 Oktober – OPEK Leuven

We bespreken vragen die gaan over het voorkomen, opsporen en genezen van ziektes, ons afweersysteem, hoe oud een mens kan worden, het belang van voeding en beweging, mentale gezondheid en hoe we gezondheidszorg voor iedereen op de best mogelijke manier kunnen organiseren.

Van de oerknal tot de mens van de toekomst: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe?
17 Oktober – De Krook Gent

We bespreken vragen die gaan over hoe het leven is ontstaan, de grenzen van waartoe ons lichaam in staat is, de invloed van de mens op de evolutie, de mogelijkehid van leven buiten onze aarde en de verhouding van de mens tot heden, verleden en toekomst.

Van plasticsoep tot klimaatverandering: hoe houden we de aarde leefbaar?
22 Oktober – VIVES Innovation Center Kortrijk

We bespreken vragen die gaan over hoe we ons gebruik van grondstoffen duurzaam kunnen maken, hoe we de biodiversiteit op aarde kunnen beschermen en herstellen, hoe we de klimaatverandering overleven, wat de effecten van milieuverontreiniging zijn en hoe we die voorkomen en verhelpen, hoe we ons gedrag duurzaam kunnen veranderen en of ons economisch model wel het meest geschikte is.

Van zelfrijdende auto’s tot slimme steden: hoe wonen, werken en verplaatsen we ons in de toekomst?
23 Oktober – KDG Hogeschool Antwerpen

We bespreken vragen die gaan over hoe de mobiliteit van de toekomst eruit ziet, hoe we de levenskwaliteit in de openbare ruimte verbeteren, over werk tegenover ontspanning, over betaalbaar wonen, maar ook over eenzaamheid en de impact van technologie.

Migratie, hoe brengt het onze samenleving in beweging?
25 Oktober – UHasselt, Campus Hasselt

We bespreken vragen die gaan over de oorzaken en gevolgen van migratie, over taal, culturele identiteit en verschillen tussen mensen, over discriminatie op school, het werk of op straat, over conflicten en vluchtelingen.

Feedback