Nieuwsarchief

Bruin zandoogje - foto Yves Adams/Vildaphoto

Dertig jaar dagvlindermonitoring in Vlaanderen

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze vroeger veel meer vlinders op hun vlinderstruik zagen dan nu, maar is dat ook zo?  In Vlaanderen doen we sinds 1991 aan dagvlindermonitoring, en uit een grondige analyse van die gegevens blijkt dat het antwoord op de vraag genuanceerd is.

Bos in gebied - foto INBO

In de maanden januari tot april van dit jaar was een onderzoeksteam van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan het werk in de kleiputten van Terhagen en Boom. De wetenschappers keken naar de huidige milieu- en natuurkwaliteit, en welke kansen er zijn voor het natuurgebied na sanering en landschapsreconstructie.

Campagnebeeld

Tijdens de coronacrisis kan iedereen het verschil maken. Door de richtlijnen tegen de verspreiding van het coronavirus strikt op te volgen en door simpelweg thuis te blijven. Zo zorgen we er samen voor dat ook in deze moeilijke tijden iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen.

Kunt u deze 3 belangrijke 'checks' ook afvinken?

  • Ik blijf thuis en was regelmatig mijn handen.
  • Ik hou met ouderen alleen digitaal of telefonisch contact.
  • Ik hou 1,5 meter afstand als ik echt buiten moet zijn.

 

Vlonderpad in Polders van Kruibeke - foto Yves Adams, Vildaphoto

Zal Vlaanderen de Europese Kaderrichtlijn Water, een essentieel instrument voor ons waterbeheer, verdedigen? Patrick Meire en Jan Staes (UAntwerpen), en met hen meer dan 50 professoren en postdoctoraal onderzoekers van Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen, hopen van wel.

foto van vermiljoekver

Vermiljoenkever verspreidt zich als een lopend vuurtje

Natuurherstel is doorgaans een traag proces, maar heel soms gaat het ook ongelooflijk snel. Een mooi voorbeeld is de vermiljoenkever, voor wie het geluk heeft hem te zien een opmerkelijke verschijning.

foto van Prionotropis rhodanica Uvarov

In grote delen van de wereld dalen de aantallen insecten en sterven ze uit. De onvervangbare diensten die ze leveren voor de mens vallen zo weg, met onvoorspelbare gevolgen. Een groep wetenschappers uit de hele wereld trekt aan de alarmbel. Zowel burgers als beleidsmakers moeten in actie schieten. Er moet meer en kwaliteitsvol natuurgebied komen en de landbouw moet meer inzetten op het samenleven van soorten. Daarnaast moeten ook de gevolgen van de klimaatverandering gemilderd worden.

Eerste foto van Noëlla in leefgebied August - INBO/ANB

Tussen oktober en december 2019 werden er vijftien schadegevallen(*) gemeld aan het INBO die mogelijk te maken hadden met wolven.  Bij een aantal schadegevallen (Zoersel, Balen) was op basis van het DNA duidelijk een nieuwe wolf (haplotype 1, August is haplotype 2) betrokken die na raadpleging van de Centraaleuropese wolvendatabase een wolvin bleek te zijn, met code GW1479f (Grijze Wolf 1479, female).

Ze had eerder op 15 november 2019 in Bockhorn (NW-Duitsland, 15 km van Wilhelmshaven) een DNA-spoor achtergelaten op een dood schaap.

Foto Yves Adams - Vildaphoto

Op advies van het Crisiscentrum van de Vlaamse overheid wordt de Klimaatstudiedag van het INBO van 17 maart uitgesteld en verplaatst naar het najaar 2020. Wij communiceren zo snel mogelijk de nieuwe datum.

Banner klimaatstudiedag

Een state of the art van het onderzoek in Vlaanderen (en ook een beetje Nederland)

foto van Zeeschelde

Een woelig jaar voor bomen… ook in het bosvitaliteitsmeetnet

Extreme weersomstandigheden hadden een negatieve invloed op bomen en bossen in 2019. Bomen verzwakten of stierven af, jonge aanplantingen hadden het extra moeilijk. Na de droogte van 2018 volgden hier en daar opvallende schorskeveraantastingen, met sterfte van (naald-)bomen tot gevolg.

campagnebeeld 2020

Op advies van de overheden is ook de Startersdag 2020 op 20 maart geannuleerd. We danken u voor het begrip.

Op de jaarlijkse dag Starters in het Natuur- en Bosonderzoek stellen jonge onderzoekers in de bos- en natuurcontext hun onderzoek voor aan de hand van een presentatie of poster. De nadruk ligt op Vlaanderen, maar er kunnen ook resultaten uit andere landen worden voorgesteld. Op het einde van de dag brengen alle aanwezigen in de zaal een stem uit voor hun favoriete poster en presentatie. De winnaars krijgen een prijs.

Wolf August - foto INBO-ANB

Op zoek naar naar grondige wetenschappelijke informatie rond de wolf in Vlaanderen de laatste maanden?

>> Lees de Wolvenspecial oktober 2019 van het INBO Roofdiernieuws

screenshot

Bent u een regelmatig gebruiker van deze website, en heeft u zin om mee te werken aan de nieuwe website van het INBO, neem dan contact op met Koen Van Muylem. We organiseren binnenkort namelijk een workshop om samen met de gebruikers een opzet en structuur te ontwerpen van de nieuwe site.

foto van tonderzwam

Biezen en hun toekomst in de Zeeschelde

Biezen zijn een van de eerste hogere planten die de slikken koloniseren bij schorvorming. Wij onderzochten hoe de toekomst van deze belangrijke planten er kan uitzien, onder andere in het licht van de klimaatverandering. Sommige biezen gaan er op vooruit, maar andere dreigen te verdwijnen.

Meettoren Brasschaat

Met de Europese goedkeuring van twee projecten voor in totaal 14 miljoen euro begint voor het Long-Term Ecosystem Research Network (eLTER) een nieuw belangrijk hoofdstuk in de ontwikkeling van een permanente infrastructuur voor langetermijnobservaties van ecosystemen en sociaal-ecologisch onderzoek.

In totaal zullen 34 partners uit 24 landen bij deze projecten betrokken zijn. De Belgische eLTER-partners zijn het INBO, het Agentschap Plantentuin Meise, VLIZ, UGent en UHasselt, samen met enkele Waalse universiteiten (Université de Liège, UCL)

Feedback