Natuurverkenning 2050 voorgesteld (NB 03-19)

Op maandag 18 februari stelde het INBO in het Vlaams parlement zijn Natuurverkenning 2050 voor aan een tweehonderdtal genodigden, in aanwezigheid van kersvers minister Koen Van den Heuvel.

INBO-wetenschappers Helen Michels en Maarten Stevens stelden aan de hand van vier scenario’s of kijkrichtingen voor hoe Vlaanderen er kan uitzien binnen 30 jaar. Geen van de vier richtingen is zaligmakend en elke kijkrichting heeft sterke en zwakke kanten wanneer het gaat over de uitdagingen die op ons afkomen (klimaatverandering, voedselzekerheid verschaffen, sociale cohesie behouden …). Maar alle vier bieden ze ruime kansen voor de natuur in Vlaanderen.

Een projectwebsite natuurrapport.be beschrijft en verbeeldt de vier kijkrichtingen, en is een uitstekend vertrekpunt voor iedereen die een dialoog wil beginnen over hoe het nu verder moet met de ruimte in Vlaanderen.

Nog tijdens de voorstelling beloofde minister Van den Heuvel 15 miljoen euro vrij te maken voor projecten, ‘proeftuinen’ zoals ze ook genoemd worden, rond groendaken, ontharding en vergroening.

Koen Van Muylem

>> Projectwebsite
>> Doe de grote Kijkrichtingentest om te zien met welk scenario u het meeste affiniteit heeft
 

Feedback