Natuurindicatoren 2018 (NB 12-18)

cover rapportElk jaar actualiseert het INBO een aantal prioritaire natuurindicatoren die verwijzen naar doelstellingen van het Vlaams en Europees beleid. Zo wil bijvoorbeeld streefdoel 2 uit de Europese Biodiversiteitsstrategie de ecosystemen en de diensten die zij ons leveren (ecosysteemdiensten) beschermen en herstellen.

Naast tastbare diensten zoals voedsel en hout, leveren ecosystemen ook niet-materiële voordelen die een invloed hebben op ons welzijn. Zo biedt de ecosysteemdienst ‘groene ruimte voor buitenactiviteiten’ mensen een plek om zich te ontspannen in een groene omgeving. Om deze ecosysteemdienst te verhogen, stimuleert de Vlaamse overheid de toegankelijkheid van de natuur-, bos- en parkgebieden. Dit lukt geleidelijk aan. In de periode 2009-2017 steeg de oppervlakte toegankelijke bossen en natuurreservaten van 433 ha tot 36116 ha. Een natuurlijke omgeving biedt op het vlak van gezondheid ook specifieke voordelen voor kinderen. Sinds 2007 kunnen zowel in private en openbare bossen als in natuurreservaten speelzones worden aangeduid. In de periode 2007- 2017 is er zo 2720 ha aan nieuwe speelzones afgebakend.

Drukken op de biodiversiteit, zoals de toename van uitheemse soorten en klimaatverandering, hebben ook een impact op menselijk welzijn. Zo kan het stuifmeel van bepaalde invasieve plantensoorten ernstige allergische reacties veroorzaken bij de mens. De klimaatverandering beïnvloedt dan weer de pollengehaltes in de lucht. In Vlaanderen komt bij een aantal bomen en grassen de stuifmeelproductie vroeger in het jaar op gang. Dit fenomeen kan de gezondheidsproblemen verhogen bij mensen met een allergie voor boom- en graspollen in de lucht.

Heidi Demolder

>> Naar de publicatie Natuurindicatoren 2018

 

De indicatoren worden continu geactualiseerd en zijn beschikbaar in een digitale brochure op www.natuurindicatoren.be en op deze website.

Feedback