Muskusratten als tussengastheer voor vossenlintworm in Vlaanderen? (NB 07-20)

Sinds 1994 voert het INBO in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dissecties uit op gevangen muskusratten om hun ecologie te doorgronden. Bij deze dissecties vielen de grote hoeveelheden parasieten in de buikholte van onderzochte dieren op.

Kattenlintworm was veruit de meest voorkomende parasiet. In 2008 werd de eerste muskusrat besmet met vossenlintworm gevonden, bij de gewestgrens in Lessines. Vossenlintworm is een parasiet die uitzonderlijk mensen kan infecteren.

Vanaf 2009 werden daarom alle muskusratten die door VMM-bestrijders in Vlaanderen of nabij de gewestgrens in Wallonië of Frankrijk werden gevangen, ingezameld en onderzocht. Van de 9.425 tussen 2008 en 2017 uit Vlaanderen afkomstige muskusratten waren er 82 (0,87%) met vossenlintworm geïnfecteerd. De geïnfecteerde dieren waren allemaal afkomstig uit de nabije omgeving van de gewestgrens. In de rest van Vlaanderen vonden we  geen geïnfecteerde muskusratten.

De muskusrat speelt in Vlaanderen dus geen belangrijke rol als tussengastheer voor vossenlintworm. Het laag houden van de muskusrattenpopulatie speelde hierin mogelijk een belangrijke rol.

Ook al komt vossenlintworm niet frequent voor in Vlaanderen, toch raden we iedereen die vaak in het buitengebied actief is aan om er een goede basishygiëne op na te houden en honden regelmatig te ontwormen.

Meer lezen? Het voorkomen van de Vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) in de Muskusrat (Ondatra zibethicus) in Vlaanderen. Screening op de aanwezigheid van cysten in muskusratten gevangen door VMM in kader van bestrijding.

Emma Cartuyvels, Kristof Baert, Koen Van Den Berge

Thema 
Feedback