Marteloscoop geïnstalleerd in Zoniënwoud (NB 12/15)

Deze zomer installeerde het INBO in het Zoniënwoud een zogenaamde ‘marteloscoop’. Dat gebeurde op vraag van en in samenwerking met het European Forest Institute (EFI). Marteloscopen zijn proefvlakken van 1 ha groot waarbinnen opleidingen en trainingen rond selectieve dunning in bossen (marteler = ‘hameren’) worden uitgevoerd. Bij een marteloscoopoefening doorloopt de cursist het proefvlak en selecteert in een App die bomen die hij of zij zou laten kappen bij een reële dunning. Onmiddellijk na de oefening geeft de software feedback. Einddoel is dat beheerders bij het aanduiden van dunningen bepaalde dunningssterktes en doelen beter in de vingers krijgen en  meer aandacht gaan besteden aan specifieke boomkenmerken. Dat gaat dan meestal over actuele of toekomstige houtkwaliteit.

Bij deze EFI-marteloscopen gaat er ook heel veel aandacht naar bomen met zogenaamde ‘microhabitats’, zoals holtes en scheuren. Dergelijke bomen hebben weinig potentieel naar houtkwaliteit, maar  zijn wel belangrijk voor de biodiversiteit. De cursisten leren ook die kenmerken op te merken en naar waarde te schatten. Op die manier draagt de oefening bij tot een beter ‘geintegreerd’ bosbeheer, waarbij economische en ecologische doelen zo goed mogelijk met elkaar worden verweven. Geïntegreerd, multifunctioneel bosbeheer staat hoog op de Europese agenda, zowel binnen het natuurbeleid (2020-doelen, Natura2000) als het bosbeleid (European Forest Strategy).

Kris Vandekerkhove

Bezoekers aan de marteloscoop (foto INBO)

Op 13 september was er hoog bezoek in het Zoniënwoud. Een 40-tal buitenlandse bezoekers die deel uitmaken van de werkgroep rond Europees bosbeleid ‘ThinkForest’, bezochten er de nieuw geïnstalleerde marteloscoop. Bij de aanwezigen waren o.a. de bosbouwprofessoren Bart Muys (B), Gert-Jan Nabuurs (NL) en Bo Larsson (DK),  en ook de Zweedse ex-premier Goran Persson. De deelnemers toonden veel interesse en waren achteraf erg positief.

Meer informatie op de site van Integrate+ (Engelstalige website) 

Engelstalig artikel over de marteloscoop in Groenendaal in EFI News

Feedback