INBO-tutorials website (NB 05-19)

Software voor wetenschappelijk onderzoek evolueert continu. Om onderzoekers - binnen én buiten het instituut - te ondersteunen bij het gebruik hiervan, creëerde het INBO een tutorials website.

De tutorials hebben als doelstelling de wetenschappers te ondersteunen bij het gebruik van software die de wetenschappelijke workflow of berekeningen efficiënter, transparant en reproduceerbaar maken. De antwoorden op vragen die bij onderzoekers vaak terugkomen worden op deze website uitgewerkt in een tutorial. Zo’n tutorial bestaat uit een korte pagina die een houvast biedt om met een nieuwe tool of techniek aan de slag te gaan.

Inhoudelijk zijn de tutorials zeer uiteenlopend: van installatie-instructies voor nieuwe software, introductie(lessen) voor het gebruik van software en tools (Rstudio, Github...), lessen over statistiek, het gebruik van bepaalde functies in R en Python, tot literatuur over statistiek. Ook de tools die door het INBO werden ontwikkeld komen er aan bod.

De website biedt voor INBO-onderzoekers een aanvulling op de vele tutorials, blogs en Q&A-websites die al op het internet te vinden zijn. Door de website publiek toegankelijk te maken, draagt het INBO actief bij aan het openstellen van wetenschappelijke kennis en het ondersteunen van de ecologische onderzoekerscommunity wereldwijd.

Toon Van Daele

>> INBO Tutorials website

Feedback