INBO gaat voor Open (NB 03/15)

INBO ondertekende onlangs de 'Bouchout Declaration for Open Biodiversity Management' en benadrukte zo zijn engagement om wetenschappelijke data en informatie maximaal te ontsluiten naar de buitenwereld.

Dat deze verklaring voor INBO geen dode letter is blijkt uit het onlangs goedgekeurde INBO open-data-beleid. Het INBO streeft naar het vrij en open gebruik van digitale gegevensbronnen rond biodiversiteit en kiest hierbij voor de Creative commons CC0 data waiver. CC0 wil zeggen dat data die door het INBO op het internet gepubliceerd worden in het publiek domein terechtkomen. Iedereen krijgt zo de kans om met de gepubliceerde data aan de slag te gaan.

Onze eerste stappen in deze richting zetten we al in 2010 toen we onze eerste datasets publiceerden op de Global Biodiversity Information Facility (GBIF), een globaal netwerk rond biodiversiteitsdata. Sindsdien zijn we een van de belangrijkste dataverstrekkers in Vlaanderen, met meer dan 5 miljoen gepubliceerde observaties, meerdere gepubliceerde geografische datasets en andere onderzoeksdata. In de toekomst blijven we dit doen, maar gaan we ook data uit publicaties en rapporten ‘open’ publiceren.

Dimitri Brosens

 

Feedback