Hollandse linde: van uniformiteit naar meer diversiteit (NB 10/18)

De Hollandse linde is een van de meest aangeplante straatbomen in Noordwest-Europa. Samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Ecologisch Adviesbureau Maes, bestudeerden we de genetische variatie binnen eeuwenoude Hollandse lindes in Vlaanderen en Nederland. Deze bleek veel hoger dan de variatie binnen het huidig handelsplantsoen. Dat plantsoen wordt dan ook best uitgebreid met andere oorsprongen.

De genetische variatie binnen het handelsplantsoen bleek zeer beperkt en vier maal kleiner dan deze binnen de onderzochte oude lindes. Slechts twee genetisch verschillende Hollandse lindes worden verhandeld: de ‘koningslinde’ of ‘pallida’, en de ‘zwarte linde’, waarbij die laatste nog maar zelden te koop wordt aangeboden. Tientallen eeuwenoude lindebomen, aangeplant in de 17e en 18e eeuw, bleken ook koningslindes te zijn. Deze kloon wordt dus al gedurende verschillende eeuwen en op grote schaal aangeplant, met als gevolg een uiterst beperkte genetische diversiteit. Dit kan in de toekomst leiden tot massale sterfte wanneer een nieuwe ziekte zou opduiken zoals bij de olm.

Om dit te voorkomen, moet de genetische variatie binnen het commercieel plantsoen van Hollandse linde worden uitgebreid. Ook plantsoen opgekweekt uit zaden van de winter- en/of zomerlinde vormt een prima alternatief voor de aanleg van nieuwe lindedreven.

An Vanden Broeck

Meer lezen? Vanden Broeck, A., Cox, K., Melosik, I. et al. Genetic diversity loss and homogenization in urban trees: the case of Tilia × europaea in Belgium and the Netherlands. Biodivers Conserv (2018).

 

Feedback