Exotische carnivoren (Marternieuws 22)

Wasberen

Het voorbije jaar werden er opvallend veel wasberen gezien, dood gevonden of gefotografeerd met cameravallen. We zetten een aantal feiten op een rijtje.

5 juli 2016: Marijke De Paepe zag in haar tuin in Oudenaarde (Oost-Vlaanderen) een wasbeer van zeer nabij. De daaropvolgende dagen werden meerdere kippen gedood in de buurt. Er werd een val gezet maar de wasbeer liet zich niet meer zien.

15 juli 2016: een wasbeer werd gefotografeerd met een cameraval in het Zoniënwoud, langs de R0 in Hoeilaart (Vlaams-Brabant).

Wasbeer in Zoniënwoud

Wasbeer in het Zoniënwoud, 1 september 2016, foto Life+ Ozon

30 juli 2016:  René Oyen vond langs de E411 in Tervuren (Vlaams-Brabant) een dode wasbeer. De vindplaats ligt in vogelvlucht op 3.8 km van de plaats waar een wasbeer gefilmd werd op 15 juli.  Dit verkeersslachtoffer, een mannetje, kon worden ingezameld. De hoektanden waren nog zeer scherp  maar de onderste snijtanden waren al wat afgesleten. Het was hoe dan ook géén jong maar een dier dat al in 2015 of vroeger werd geboren.  De buikholte was gescheurd en veel ingewanden waren verdwenen maar we konden toch nog de maaginhoud onderzoeken. In de maag zaten enkele maïskorrels en één zonnebloempit… Het is helaas niet mogelijk om na te gaan of dit hetzelfde dier is dat een paar weken eerder werd gefilmd.

Wasbeer als verkeersslachtoffer in Tervuren

Wasbeer als verkeersslachtoffer in Tervuren, 30 juli 2016, foto René Oyen

2 augustus 2016: Hanne Jansen kon met behulp van een cameraval in de Berkelhoeve in Vorselaar (Antwerpen) een wasbeer filmen in een kippenhok nadat hier een aantal kippen werden gedood. Het filmpje kan je hieronder bekijken.

17 oktober 2016: René Janssens kon na een melding van Rémar Erens een wasbeer inzamelen in Opgrimbie (Limburg). Het dier werd naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gebracht. Diverse kranten en ook het tv-programma ‘De Afspraak’ (VRT Canvas) besteedden aandacht aan deze vondst. Het betrof een middeloud, seksueel actief mannetje, gezond en in goeie conditie. In de maag zat wat maïs.

Wasbeer als verkeersslachtoffer in Opgrimbie

Wasbeer als verkeersslachtoffer in Opgrimbie, 17 oktober 2016, foto René Janssen

24 oktober 2016: in Lede (Oost-Vlaanderen) werd een wasbeer geschoten. Het betrof een mannetje van 6122 gram. Op basis van de tandslijtage kunnen we besluiten dat dit een vrij oud dier was. De wasbeer had veel vetreserves (mesenteraal vet, niervet en onderhuids vet), maar vertoonde wel tekenen van ziekte (gezwollen lever met verspreide necroses). De maag was volledig gevuld met maïs, waarschijnlijk afkomstig van een nabije voederinstallatie voor jachtwild, waar de weken voordien opvallend veel maïs opgegeten werd.

20 december 2016: Jasper Louette kon met behulp van een cameraval een wasbeer fotograferen in Maldegem (Oost-Vlaanderen).

Wasbeer in Maldegem

Wasbeer in Maldegem, 20 december 2016, foto Jasper Louette

27 december 2016: dierenarts Chris Dockx zag  vanuit de auto een wasbeer de straat oversteken in Lint (Antwerpen). In de omgeving werd een cameraval geplaatst maar het dier liet zich niet meer zien.

13 januari 2017: aan de zuidelijke rand van het Meerdaalwoud, op de grens van Vlaams- en Waals-Brabant, werd een wasbeer gefotografeerd met een cameraval nabij een voederinstallatie voor fazanten.

Wasbeer in het Meerdaalwoud

Wasbeer in het Meerdaalwoud, 13 januari 2017

16 februari 2017: de kinderen van de familie Goetheyn vonden een slapende wasbeer op de houten speeltoren in hun tuin in Sint-Goriks-Oudenhove (Oost-Vlaanderen). De wasbeer leek niet schuw en kon geobserveerd en gefotografeerd worden tussen 17 u 20 en 18 u 30, waarna hij onopgemerkt verdween.

Wasbeer in Sint-Goriks-Oudenhove

Wasbeer in Sint-Goriks-Oudenhove, 16 februari 2017, foto Filip Goetheyn

19 februari 2017: Herman Haustraete vond op aangeven van een vriend een dode wasbeer langs de N42 in Grotenberge (Oost-Vlaanderen). De autopsie die we uitvoerden op het verkeersslachtoffer laat heel sterk vermoeden dat het om hetzelfde dier ging dat gefotografeerd werd in Sint-Goriks-Oudenhove op 16 februari. De wasbeer had namelijk een (ongewone) kale huidvlek op de stuit die ook op enkele foto’s van het slapende en ‘opgerolde’ dier van Sint-Goriks-Oudenhove net te ontwaren viel.  Deze wasbeer, een fors mannetje van ruim 8 kg, had zich op enkele dagen tijd ‘in vogelvlucht’ bijna 5 km verplaatst, en was dus (nog) niet lokaal gevestigd in een eigen territorium. Territoria van mannelijke wasberen zijn immers ‘slechts’ 200 hectare (2 km²) groot. Dit zou dus eerder wijzen op een ‘losgeslagen’ dier, zoals na een recente ontsnapping. Maar. In een (re)kolonisatiefase – waarin nog maar heel weinig soortgenoten ergens aanwezig zijn – kunnen precies roofdiermannetjes zich als ‘floating male’ gedragen en over ruime afstanden gaan zwerven, op zoek naar wijfjes. En februari is precies de paartijd. Het was een behoorlijk oud dier, te oordelen naar het zeer sterk gesleten gebit. De teennagels vertoonden geen abnormale slijtage, zoals bij bepaalde huisvesting van gevangen dieren soms het geval kan zijn – maar ook niet hoéft te zijn. Tegelijk waren er meerdere tekenen van een veeleer ongezonde toestand, zoals een vergrote pancreas en milt, gezwollen lever en een ontstoken nier. Was het slapende dier in tuin daarom ook niet zo direct geneigd te vluchten ? Op het moment dat de wasbeer verongelukte zat de maag barstensvol, bijna volledig met keukenafval waaronder een massa vellen van gekookte (varkens)tong en stukjes hesp. Maaginhouden met wilde prooien (zoals libellenlarven, salamanders of woelmuizen) duiden op een goed in de natuur ingeburgerd dier, maar ook wilde exemplaren aarzelen niet om keukenafval te eten als ze daartoe de kans krijgen. Tussen alle keukenafval bevond zich ook nog een ondersnavel van een merel en één merelpluimpje, wat veeleer afkomstig lijkt te zijn van bv. een compleet platgereden merel dan van een zelf gevangen prooi.

 

Wasbeerhond op dassenburcht in regio Brugge (West-Vlaanderen)

In de herfst van 2016 en de winter 2016-2017 werd op een dassenburcht in de Brugse regio door camera’s van ANB en INBO meermaals een wasbeerhond gefotografeerd. De eerste foto dateert van 1 september, de laatste foto van 15 februari 2017.

Wasbeerhond op dassenburcht in Brugse regio

Wasbeerhond op dassenburcht in Brugse regio, 15 februari 2017, foto INBO

 

Stinkdier in Arendonk (Antwerpen)

Op 13 juli 2016 werd een stinkdier of gestreepte skunk (Mephitis mephitis) geschoten in Arendonk en gemeld aan ANB. Dit exemplaar werd niet ingezameld. Stinkdieren zijn net zoals wasberen uitheemse roofdieren die hun natuurlijk verspreidingsgebied hebben in Noord-Amerika. Het zijn opportunistische alleseters die voorkomen van Canada tot Mexico in zeer uiteenlopende klimaatzones en habitats. Het stinkdier staat niet op de Belgische positieflijst en mag dus niet als huisdier worden gehouden. Sinds de opstart van het marternetwerk in 1998 werden vier dode stinkdieren (verkeerslachtoffers) ingezameld.

Stinkdier in Arendonk

Stinkdier in Arendonk, 13 juli 2016
 

Feedback