Europese App voor het herkennen en waarnemen van lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn populaire en charismatische kevers. Het zijn bovendien niet alleen nuttige predatoren van bladluizen, schildluizen en meeldauwschimmels, maar ook modelorganismen om invasies te bestuderen. Omdat de meeste soorten ook nog eens gemakkelijk te herkennen zijn op foto, is het de perfecte groep voor burgerwetenschappelijke projecten. De European Ladybird Survey heeft nu een smartphone-applicatie ontwikkeld voor het herkennen en waarnemen van Europese lieveheersbeestjes. Het doel van de app is om waarnemingen te verzamelen en het publiek bewust te maken van de diversiteit aan soorten.

De European Ladybird Survey heeft als doel de verspreiding van lieveheersbeestjes in heel Europa in kaart te brengen en natuurhistorische initiatieven over deze sympathieke kevertjes te verenigen. De bedoeling is voldoende gegevens te verzamelen om de status en trends van Europese soorten te kunnen inschatten. Ook kunnen de gegevens nuttig zijn om de opmars en impact van exotische soorten zoals Aziatisch lieveheersbeestje te bestuderen.

De European Ladybirds app is beschikbaar voor iOS en Android en bevat voorlopig de soortenlijsten in de landstalen van België, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië, maar de bedoeling is op termijn uit te breiden naar andere Europese landen. De app is erg visueel en heeft mooie tekeningen van Chris Shields. Erg handig is de zoekfunctie op kleur, grootte en tekening op het halsschild. De gegevens komen terecht in iRecord en worden beschikbaar gesteld als open data via NBN Atlas en GBIF zoals dat ook met waarnemingen.be gegevens kan.

Tim Adriaens

>> Website European Ladybird Survey
>> Download de App in de App Store (iOS) of Google Play (Android)

 

Feedback