De wolf op het spoor (NB 03-18)

Sinds we weten dat de wolf terug is in Vlaanderen werkt het INBO samen met het Agentschap voor Natuur en Bos aan een geïntegreerd wolvenplan. Een onderdeel daarvan is het bepalen van de aanwezigheid van wolf via forensische genetische methodes.

Via DNA-analyse op basis van uitstrijkjes van bijtwonden op kadavers en karkassen van mogelijke prooien, kunnen we bepalen of een prooi door een wolf dan wel een hond werd aangevallen. In het geval van een wolf zegt deze test ook uit welke regio in Europa het dier oorspronkelijk komt. De verschillende wolvengroepen in Europa beschikken elk immers over karakteristieke DNA-kenmerken.

Het team Genetische Diversiteit testte deze methode succesvol uit op verschillende speekselstalen van honden en in gevangenschap levende wolven, en op ‘gecontroleerde’ bijtsporen in een schapenbout. We analyseerden ook de stalen van de recent gedode schapen in Meerhout, en vonden hierin effectief genetische sporen van wolf met als oorsprong Noord-Europa terug.

Het INBO is nu klaar om op routinematige wijze controles uit te voeren op karkassen of andere sporen, om duidelijkheid te scheppen of een dier door een wolf dan wel door een hond werd gedood.

Team Genetische Diversiteit

 

DNA sequentie

stukje uit DNA-sequentie van wolf

Feedback