Canadese ganzen vangen vermijdt miljoenen euro aan landbouwschade en watervervuiling (NB 03-18)

Het vangen van de toenemende populatie Canadese ganzen kan Vlaanderen tegen 2050 minstens twintig miljoen euro aan toekomstige schade besparen, vergeleken met een scenario waarin men niet ingrijpt. Dat blijkt uit een multidisciplinaire studie geleid door het INBO. Aan het onderzoek werkten de Universiteiten van Gent, Leuven en Newcastle mee.

De Canadese gans werd ingevoerd uit Noord-Amerika als jachtwild en gezelschapsdier. De vogels ontsnapten, verloren hun natuurlijk trekgedrag en kwamen in de jaren 1970 voor het eerst bij ons tot broeden. De laatste twintig jaar nam de populatie exponentieel toe tot naar schatting 15000 vogels nu.  Door hun graasgedrag veroorzaken de ganzen schade aan gewassen en graslanden in landbouw-, recreatie- en natuurgebied. Met hun uitwerpselen vervuilen ze ook zwemwaters en plassen. In Vlaanderen werden, bovenop de ganzen die bejaagd werden, in de periode 2009-2012 jaarlijks meer dan 2000 Canadese ganzen gevangen tijdens de ruiperiode.

De studie toont aan dat het gecoördineerd wegvangen, bovenop de andere beheermethodes, economisch rendabel is en een effectieve bijdrage levert aan het in toom houden van de Vlaamse populatie en aan het milderen van de impact van Canadese ganzen.

Tim Adriaens

Meer lezen? Cost-benefit analysis for invasive species control: the case of greater Canada goose Branta canadensis in Flanders (northern Belgium)

 

Feedback