Bosreservaten van het Zoniënwoud UNESCO-werelderfgoed (NB 10/17)

U vernam het misschien via de media: begin juli 2017 erkende UNESCO de (onbeheerde) bosreservaten in het Zoniënwoud als werelderfgoed. Samen met een aantal van de best ontwikkelde beukenbosreservaten elders in Europa vormen ze nu de erfgoedsite ‘Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe’. Het is meteen ook de eerste erkenning van ‘natuurlijk werelderfgoed’ in ons land.

In totaal werden 5 stukken van het Zoniënwoud opgenomen, voor een totale oppervlakte van 260 ha. Het bosreservaat Joseph Zwaenepoel (ca. 190 ha) vormt het grootste deel daarvan, waar het INBO al sinds 1986 intensief onderzoek uitvoert.

Het INBO speelt al van in het begin achter de schermen een belangrijke rol bij deze uitzonderlijke erkenning door de nodige wetenschappelijke onderbouwing te leveren voor het erkenningsdossier.

Samen met de onderzoekers van Onroerend Erfgoed konden we aantonen dat de beuk al minstens 2000 jaar een prominente positie inneemt in het Zoniënwoud. Daardoor kon zich hier een zeer volledige fauna en flora van beukenbossen ontwikkelen. De oudste delen van de reservaten hebben al na enkele decennia de aanblik van echte oerbossen gekregen. Dank zij onze meetreeksen en inventarisaties konden we dit alles ook met cijfers en feiten onderbouwen: enkel en alleen al op het dode beukenhout komen meer dan 200 soorten paddenstoelen voor, en de hoeveelheden dood hout en monumentale bomen in de reservaten zijn al vergelijkbaar met deze in echte beukenoerbossen in Centraal Europa.

Deze erkenning als werelderfgoed geeft nu ook wereldwijde erkenning en waardering voor de uitzonderlijke (en vaak miskende) waarde van oude onbeheerde beukenbossen.

Kris Vandekerkhove

Zoniënwoud, Kersselaerspleyn

Zoniënwoud, Kersselaerspleyn

 

Feedback