Onze medewerkers zijn allen bereikbaar op hun mobiel nummer.

Autopsieverslag van de wasbeerhond uit Tielt-Winge (Vlaams-Brabant) (Marternieuws 19)

In Marternieuws 16 (oktober 2014) berichtten we over twee dode wasbeerhonden die op korte tijd ingezameld werden: één op 5 augustus 2014 in Vorselaar (Antwerpen) en één op 28 september 2014 in Tielt-Winge. Voor het autopsieverslag van het exemplaar uit Vorselaar verwijzen we naar Marternieuws 16. Het dier uit Tielt-Winge lag pas deze zomer op onze autopsietafel.

Over de wasbeerhond uit Tielt-Winge valt helaas niet zo veel te vertellen. Het dier was platgereden, en in ver gevorderde staat van ontbinding. De schedel was volledig verbrijzeld en slechts enkele tanden konden worden teruggevonden. Van ingewanden was al lang geen sprake meer, honderden volgroeide vleesmaden waren de laatste restjes aan het verorberen op het moment van inzamelen. Veel dank aan Guy Lorent die het kadaver in deze toestand heeft ingezameld want nu hebben we toch minstens een DNA-staal. Ook het geslacht en de leeftijd konden we nog achterhalen: een wijfje, op basis van tandslijtage geen eerstejaarsdier.

Jos Goethuys meldde ons nog de waarneming van een wasbeerhond in het Walenbos de voorbije maand juli. Het Walenbos bevindt zich niet zo ver van de vindplaats van het verkeersslachtoffer van vorig jaar. Met ook dassen die mogelijk in de streek aanwezig zijn (zie vorig item: das ingezameld in Sint-Pieters-Rode) wordt het dus opletten geblazen bij waarnemingen van dieren met een grijze, ruige vacht… Zo werd er onlangs nog op een andere locatie (de  A13 in Kwaadmechelen, Limburg) een mogelijke das gemeld tegen de middenberm van een autostrade. Ondanks meerdere mensen die het kadaver gezien hebben kon de soort door niemand met zekerheid bepaald worden. Inzamelen was op deze gevaarlijke locatie niet aan de orde.

Feedback