Over INBOKenniscentrumPublicatiesDienstverleningLinks
Monitoring
Trends in afschotstatistieken en schattingen van de voorjaarspopulatie
 
Home > Kenniscentrum > Monitoring > Wildbeheer & jacht
 

 

Een van de basisvereisten om de duurzaamheid van het gebruik van een natuurlijke hulpbron te kunnen evalueren is het inschatten van de impact van het gebruik op de hulpbron zelf. De grootte van het het jaarlijks gebruik  en de grootte  van de overblijvende hoeveelheid van de hulpbron zijn in deze context twee zeer belangrijke parameters.

Voor wildsoorten zijn deze twee parameters respectievelijk de jaarlijkse oogst, of het aantal gedode dieren, en de grootte van de voorjaarspopulatie. De voorjaarspopulatie bestaat uit de volwassen dieren en vormt het voortplantingskapitaal van de populatie. Volgens internationale wetgeving moet dit voortplantingskapitaal steeds voldoende groot blijven om de ├?¢├?┬?├?┬?gunstige staat van instandhouding├?┬ó├?┬?├?┬? van de populatie te garanderen. 

E├?┬?©n van de onderzoeksopdrachten van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer is het analyseren van trends in de grootte van de jaarlijkse oogst en de voorjaarspopulaties van wildsoorten. De belangrijkste bron van informatie voor deze analyses zijn de jaarlijkse afschotstatistieken en voorjaarstellingen van de wildbeheereenheden.

De jaarlijkse afschotstatistieken en voorjaarstellingen van de wildbeheereenheden worden verzameld in een gecentraliseerde databank.

Jaarlijks wordt een overzicht gepubliceerd van de absolute (aantal gedode dieren per wildsoort) en relatieve jachtstatistieken (aantal gedode dieren per soort per 100 ha) (2002, 2003, 2004). Tweejaarlijks wordt in het natuurrapport een uitgebreidere analyse van de afschotstatistieken en voorjaarstellingen gepubliceerd  2001, 2003, 2005).


  Afschotstatistieken 2002.  Acrobat (16kb)

  Afschotstatistieken 2003.  Acrobat (26 kb)

  Afschotstatistieken 2004.  Acrobat (31 kb)

  Afschotstatistieken 2005.  Acrobat (37 kb)

  Afschotstatistieken 2006.  Acrobat (197 Kb)

  Afschotstatistieken 2007.  Acrobat (197 Kb)

  Afschotstatistieken 2010.  Acrobat (202 Kb)

Afschotstatistieken 2011. Acrobat (204 Kb)

  Afschotstatistieken 2012. Acrobat (113 kb)Aanverwante onderwerpen:

Wildbeheer & Jacht
Tel- en meldingsformulieren

Jim Casaer, Axel Neukermans, Jan Vercammen, Erik Verschaffel 

 

 
Beheersmonitoring
Bosbodems FSCC
Bosreservaten
Bosvitaliteitsinventaris
Buitengebied
Graslanden
Grondwater
IJzer
Intensieve monitoring bossen
Luchtkwaliteit bosgebieden
Marternetwerk
Monitoring kanalen
Palingpolluentenmeetnet
Onderzoeksgebied vos
Vismeetnet
Waaslandhaven
Wildbeheer & jacht
Zeeschelde
 

  © 2014 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Disclaimer Home Contact Sitemap English Home Contact Sitemap Nederlands Vlaanderen Logo INBO