Over INBOKenniscentrumPublicatiesDienstverleningLinks
Houtzwammen op Beuk
 
Home > Kenniscentrum > Flora > Paddenstoelen > Houtzwammen op Beuk
 

 

Houtzwammen op Beuk

Dood hout en oude bomen vormen een groeiplaats voor honderden soorten zwammen. Recent is het aanbod van dood hout in de Vlaamse bossen toegenomen, in het bijzonder in bosreservaten. In het kader van een Europees project rond natuurgericht beheer in beukenbossen Nat-Man, werd in 2001 de diversiteit en ecologie van houtzwammen bestudeerd op 200 dode beuken in het bosreservaat Kersselaerspleyn (ZoniŽnwoud). Nadien werd ook op andere plaatsen met (vrij) veel dode beukenhoutzwammen geÔnventariseerd. Kersselaerspleyn herbergt veruit het meest soorten en het grootst aantal zeldzame soorten, maar toch is deze site arm wanneer men ze vergelijkt met de diversiteit in min of meer natuurlijke bossen in enkele andere Europese landen. Het onderzoek spitst zich nu verder toe op het zoeken naar indicatorsoorten voor hoge diversiteit en natuurlijkheidsgraad van zwammengemeenschappen op beuk in de Benelux en Europa. 


 Diversiteit, ecologie en indicatorwaarde van paddestoelen op groot dood beukenhout in het bosreservaat Kersselaerspleyn (ZoniŽnwoud) (12,8 Mb)


Ruben Walleyn

 

 
Indicatorsoorten
 

  © 2014 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Disclaimer Home Contact Sitemap English Home Contact Sitemap Nederlands Vlaanderen Logo INBO