Over INBOKenniscentrumPublicatiesDienstverleningLinks
Lieveheersbeestjes
 
Home > Kenniscentrum > Fauna > Insecten > Lieveheersbeestjes
 

 

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes, ook gekend als pimpampoentjes of hemelbeestjes, zijn erg aaibaar, fel gekleurd en gezegend met een imago van geluk en voorspoed. Sommige soorten lieveheersbeestjes, zoals het overbekende Zevenstippelig lieveheersbeestje, kunnen overal gevonden worden. Andere soorten stellen specifieke eisen aan hun leefomgeving. Zo komt het fraaie Oogvleklieveheersbeestje uitsluitend op naaldbomen voor en leeft het zeldzame Schitterend lieveheersbeestje enkel bij nesten van rode bosmieren. Tot de meest kritische soorten behoren de lieveheersbeestjes van vochtige habitats en heidegebieden.

De geschiedenis van het project

Coccinula werd opgestart door Jeunes & Nature in samenwerking met de Landbouwfaculteit van de Universiteit van Gembloux (FUSAGx) en het Waalse gewest. Twee jaar na haar geboorte kan Coccinula al rekenen op zo'n 450 medewerkers. Het project loopt reeds sinds 2000 in WalloniŽ. Vlaanderen is duidelijk aan een inhaalbeweging toe. Met de medewerking van de JNM en in overleg met het INBO werd de werkgroep Coccinula een tweetalige werkgroep. Het is de bedoeling ook Vlaanderen gebiedsdekkend te inventariseren.

Doelstellingen

Het project moet op termijn resulteren in een Belgische atlas voor de Lieveheersbeestjes (Coccinelinae, Epilachninae). De daarin gebundelde informatie omtrent de ecologie, habitatvereisten, verspreiding en bedreigingen van deze aaibare kevertjes kan op termijn leiden tot gerichte beschermingsmaatregelen voor deze diergroep. Daartoe organiseren we tweemaal per jaar een nationale Dag van het Lieveheersbeestje. De excursies die op deze dag in gans BelgiŽ worden georganiseerd staan open voor iedereen. Je leert er lieveheersbeestjes vangen en determineren. Naast de Dag van het Lieveheersbeestje organiseert de werkgroep jaarlijks ook zomerkampen, weekends en excursies. Met de uitstekende, gloednieuwe, eenvoudige velddeterminatiesleutel kunnen lieveheersbeestjes probleemloos op naam gebracht worden.

tabeltabelwaarnemingsformuliernieuwsbrief

Bij de tabel zit ook een handig veldboekje met waarnemingsformulieren. (De tabel kan je in de groene winkel van de JNM bestellen. Ze kost 3,72 euro.) Medewerkers krijgen het tweetalige contactblad Coccinula in de bus, boordevol tips, interessante artikels, uitnodigingen voor tochten, enz. Op die manier word je op de hoogte gehouden van de vorderingen van het verspreidingsonderzoek. Nieuwtjes en bijzondere waarnemingen worden het snelst doorgegeven via de mailinglist van Coccinula. Je kan hier op inschrijven door een mailtje te sturen naar coccinula-subscribe@yahoogroups.com.

Een subject en tekst hoef je niet in de mail te zetten. De in de loop van het project verzamelde gegevens worden opgenomen in de databank van de werkgroep Coccinula. Een overzicht van de reeds ingevoerde gegevens zal raadpleegbaar zijn op de biodiversiteitssite van de DGRNE (WalloniŽ).

Meewerken?

Meewerken aan het project doe je door naam en adres op te geven. Dit kan door: te mailen naar lieveheersbeestjes@jnm.be via de post naar JNM p/a Coccinula, Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent via de telefoon 09/223.47.81 of via de fax 09/223.28.05. Je ontvangt dan gratis het contactblad. Waarnemingen kan je zowel op papier als digitaal doorsturen naar het bovenstaande adres. Download hier het waarnemingsformulier.

Wil je zelf je lieveheersbeestjesgegevens invoeren? Dat kan met behulp van het programmatje dat we daarvoor in Access2000 ontworpen hebben en dat je hier kan downloaden. Vergeet niet om je gegevens ook digitaal door te sturen naar bovenstaand emailadres! On-line losse waarnemingen ingeven doe je hier.


Tim Adriaens

 

 
Help, invasie
Pimpampoenendag
Standaardlijst
Voorlopige atlas
Verspreiding
Voorlopige Rode Lijst
Nep- en dwergkapoentjes
Stand van zaken
Nieuwsbrieven
Publicaties
Links
Gegevens opvragen
Online invoeren
 

  © 2014 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Disclaimer Home Contact Sitemap English Home Contact Sitemap Nederlands Vlaanderen Logo INBO