Over INBOKenniscentrumPublicatiesDienstverleningLinks
Welkom op de site van het INBO
 
 
Home
  Actuele informatie

Actueel
 INBO Marternieuws 14 is verschenen (Toegevoegd : 07-04-2014)
 Onderwerpen in dit nummer: INBO-boommarteronderzoek in Sinaai wordt afgebouwd, verdere opvolging met vrijwilligers | Brabantse dassen | Wasbeer gefilmd in Geraardsbergen | Wasbeer maakt de Grote Oversteek als verstekeling maar overleeft het niet | Wilde kat en boommarter in Voeren | Amerikaanse nertsen in Moerbeke
 
 INBO Nieuwsbrief april 2014 (Toegevoegd : 03-04-2014)
 De INBO Nieuwsbrief april 2014 is uit. Onderwerpen: Historisch permant grasland in de Kustpolders | De stadsvos: als een vis in het water Indicatorenset voor biodiversiteit in ontginningsgebieden | Nieuwe boeken | In memoriam Pierre Van Peteghem - Houtige biomassa voor groene energie | Soorten en biotopen in Oost-Vlaanderen: prioriteit en symboolwaarde voor het natuurbeleid | Economie en natuur: een relatie met toekomst?
 
 Historisch Permanent Grasland in kaart gebracht (Toegevoegd : 20-03-2014)
 
Download rapportOp vraag van minister Joke Schauvliege heeft het INBO een wetenschappelijk onderbouwde kaart gemaakt van het historisch permanent grasland in de landbouwstreek ‘Polders’ in West-Vlaanderen, de Meetkerkse Moeren, het gebied ten noorden van Brugge, de omgeving van Damme aansluitend op de ‘Polders’ en het Meetjesland.
Van de meeste percelen werd detailinformatie op het terrein verzameld. Dit gebeurde met een groot aantal medewerkers van INBO, het Agentschap voor Natuur en Bos en De Vlaamse Landmaatschappij, en met medewerking van het Departement Landbouw en Visserij en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, om op die manier zo snel mogelijk (eind juni 2013) de volledige inventaris af te werken.
U kan ook de kaartenbijlage downloaden (gecomprimeerd bestand, u heeft een GIS-programma nodig om dit te lezen).
 

Event
 19/05/2014 Networking event over de Nationale strategie voor de biodiversiteit (Toegevoegd : 12-04-2014)
 Het Nationaal knooppunt biodiversiteit nodigt u uit op een 'networking event' om alles te weten te komen over de geactualiseerde nationale strategie, de actiemiddelen, en de betrokken Belgische actoren.
 
 09/05/2014 Boekvoorstelling (Toegevoegd : 04-03-2014)
 Tijdens deze Pro Silva namiddag wordt het nieuwe boek 'Amerikaanse vogelkers - van bospest tot bosboom' gepresenteerd, gevolgd door een excursie.
 
 18/05/2014 Wandeling in Bosreservaat Wijnendalebos (Ichtegem, W-VL) (Toegevoegd : 04-03-2014)
 Op zondag 18 mei gidst INBO wetenschapper Kris Vandekerkhove u door het onder normale omstandigheden voor het publiek niet toegankelijke Bosreservaat Wijnendalebos in Ichtegem, W-VL. Afspraak om 14u aan de parking Fonteinpad.
 

 

 In de kijker

 

Natuurindicatoren 2013 
beschikbaar

De 33 gerapporteerde natuurindicatoren geven aan dat het verlies van biodiversiteit in 2013 niet gestopt is. Het is van belang om enerzijds de bronnen van de verschillende verstoringen nog grondiger aan te pakken (ruimtegebruik, emissies van stikstof, fosfor en broeikasgassen, in- en uitvoer van soorten) en om anderzijds voldoende grote natuurgebieden doelgericht te beheren en daarbuiten een basisnatuurkwaliteit te garanderen.  Dit laatste dient onder andere om – waar mogelijk – verschuivingen van populaties toe te laten wanneer de huidige leefgebieden ongeschikt worden.

Lees de publicatie op ISSUU | Download de PDFDagvlinders-in-VlaanderenHet boek Dagvlinders in Vlaanderen. Nieuwe kennis voor betere actie is verkrijgbaar in de betere boekhandel, bij Natuurpunt of online bij Lannoo Campus.

Maak kennis met de verschillende vlindersoorten, lees alles over hoe ze leven en hoe je ze kan beschermen.

10 jaar na het eerste standaardwerk van dezelfde auteurs, is er nu een volledig vernieuwd handboek over dagvlinders.

In de laatste 10 jaar startten er verschillende nieuwe onderzoeken en initiatieven en gebeurde er boeiend wetenschappelijk onderzoek.
Met interactieve kaartjes en duidelijke grafieken voor iedere soort combineert dit boek een sterk wetenschappelijke onderbouw met heel toegankelijke praktijktips. Zo kan iedere lezer aan de slag met kennis van zaken wanneer hij vlinders wil bestuderen of beschermen.

Praktisch: Uitgave van Uitgeverij LannooCampus (Leuven) i.s.m. Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - ISBN 978 94 014 0790 8 - 542 pagina’s - Verkoopprijs: € 39,99. Het boek is niet te koop bij het INBO.Handboek voor beheerder. Europese natuurdoelstellingen op het terrein

Het Handboek voor beheerders legt uit hoe gebieden beheerd kunnen worden in het Europese Natura 2000-netwerk.

Het boek is te koop of kan besteld worden in de boekhandel aan € 39,99. Wanneer u tien exemplaren of meer denkt aan te kopen, neemt u voor een volumekorting best contact op met Lannoo Campus.

U kan het boek ook online kopen bij de volgende webshops: Lannoo Campus | Proxis Azur | Standaard Boekhandel


Het boek De Biologische Waarderingskaart is online te koop voor € 45 (verzendingskosten inbegrepen) bij de Publicaties van de Vlaamse overheid. Opgelet: het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel, noch bij INBO zelf.
   


 Blijf op de hoogte
 
Contact
Vacatures
Personeel
Persberichten
Nieuws van INBO
 

  © 2014 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Disclaimer Home Contact Sitemap English Home Contact Sitemap Nederlands Vlaanderen Logo INBO