Over INBOKenniscentrumPublicatiesDienstverleningLinks
Welkom op de site van het INBO
 
 
Home
  Actuele informatie

Actueel
 Marternieuws 15 (Toegevoegd : 22-07-2014)
 Marternieuws 15 is verschenen, en behandelt de volgende onderwerpen: Dassen in West-Vlaanderen | Brabantse dassen | Boommarter Alain sneuvelt op dispersie in Nederland, in Sinaai opnieuw jongen geboren en de Weimanstraat eist opnieuw haar tol | Fotovalsessie in het Heidebos (Oost-Vlaanderen) | Fotovalsessie en kartering potentiële nestbomen in het Bulskampveld (West-Vlaanderen) | Eindelijk boommarterbeelden uit de Limburgse Kempen! | Boommarters in de provincie Antwerpen | Otter waargenomen in Eigenbilzen (Limburg) | Nieuwe wasbeeropname in Voeren (Limburg)
 
 INBO Nieuwsbrief juli 2014 verschenen (Toegevoegd : 03-07-2014)
 
Naar de Natuurrapport site

Hoofdpunt van de laatste INBO Nieuwsbrief zijn de 16 Ecosysteemdienstenrapporten die geraadpleegd kunnen worden op de nieuwe Natuurrapport site. Andere onderwerpen: Nieuwe BWK en Natura 2000-habitatkaart beschikbaar - Meetnet Habitatkwaliteit - Snoek controleert invasieve blauwbandgrondel - RINSE app - Nieuwe Rode Lijst lieveheersbeestjes - Vlaamse eikenbossen en klimaatadaptatie - Dryad - World Fish Migration Day
 
 Win een Beheerboek Soorten (Toegevoegd : 28-05-2014)
 Vanaf 23 juni 2014 en tot het einde van de vakantie kan u - met wat geluk vanzelfsprekend - elke week een exemplaar van het gloednieuwe"Handbooek voor beheerders. Deel 2: Soorten" - zie "In de Kijker" hiernaast rechts - winnen. Het enige wat u moet doen is antwoorden op een eenvoudige wedstrijdvraag.
 

Vacatures INBO
 Onderzoeker Invasieve Soorten (Toegevoegd : 01-07-2014)
 Het EVINBO is op zoek naar een Onderzoeker Invasieve Soorten. Het betreft een contract van bepaalde duur (5 maanden VT) voor onmiddellijke indiensttreding. Solliciteren voor deze functie kan tot en met zondag 3 augustus 2014 door uw motivatiebrief en CV door te sturen naar rekrutering@inbo.be.
 
 Biodiversity Expert for The Belgian Biodiversity Platform (Toegevoegd : 24-06-2014)
 Het Belgisch Biodiversiteitsplatform is op zoek naar een Biodiversiteitsexpert met sociaal wetenschappelijke achtergrond. Het betreft een halftijds contract (50% of meer) voor een periode van 2 jaar, startend vanaf 1 oktober 2014.
Plaats van tewerkstelling is het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Brussel.
Solliciteren kan tot en met vrijdag 15 augustus 2014.

The Belgian Biodiversity Platform is presently seeking to hire a part time biodiversity expert preferably with a social scientific background to work on biodiversity science.
The position is a part time (50% or more) contractual position of 2 years, starting 1 October 2014.
Based at the Research Institute for Nature and Forest (INBO) in Brussels.
Applications should be sent no later than August 15th 2014.
 

Symposium
 20/09/2014 Everzwijnen in Limburg: resultaten en perspectieven voor Vlaanderen (Toegevoegd : 18-06-2014)
 
Download de uitnodiging

Het INBO, de HVV en het ANB nodigen u uit op het afsluitend symposium van het project Everzwijnen in Limburg dat doorgaat op 20 september 2014 in Zaal “Cuvelier” van de Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen.

Inschrijvingen
 

Studiedag
 03/10/2014 - Landschapscontactdag Onroerend Erfgoed (Toegevoegd : 28-07-2014)
 Op de studiedag "De Constructie van de wildernis" staat het onderzoek naar de genese en dynamiek van het Vlaamse cultuurlandschap centraal. Dit uniek platform biedt de mogelijkheid om recente onderzoeksmethoden en –resultaten omtrent landschapsgenese voor te stellen. Daarnaast is er ook ruimte voor discussie en uitwisseling van kennis en ideeën binnen het brede landschapsonderzoek.
 
 24/09/2014 - Norwich (UK) - Bridging the gap: working together to tackle non-native invasive species in Europe (Toegevoegd : 07-07-2014)
 Dit evenement is gericht op samenwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk, maar ook op de estuariene omgeving, de overgang tussen land en zee, een potentiële risicozone die vaak onopgemerkt blijft. Er zal een grote verscheidenheid aan zeer actuele onderwerpen behandeld worden, zoals risicobeheer en de zogenaamde ‘citizen science’, met interactieve workshops rond “best practices” voor de aanpak van invasieve soorten in de estuaria.
De bijeenkomst is bedoeld voor wetenschappers, beleidsmedewerkers, gekozen vertegenwoordigers en andere belanghebbenden met een interesse in doelmatig beheer van invasieve niet-inheemse soorten.
 

 

 In de kijker

 

Handboek voor beheerders. Europese natuurdoelstellingen op het terrein. Deel II: Soorten verschenen op 19 juni 2014

Beheerboek2Hoe beschermen we de natuur en houden we habitats, planten en dieren in stand? Het Handboek voor beheerders deel I: habitats legde uit hoe gebieden beheerd kunnen worden in het Europese Natura 2000-netwerk.

Deel II: soorten gaat in op de manier waarop beheer ook een bijdrage kan leveren aan het voortbestaan van specifieke soorten.

Het boek is te koop of kan besteld worden in de boekhandel aan € 39,99. Wanneer u tien exemplaren of meer denkt aan te kopen, neemt u voor een volumekorting best contact op met Lannoo Campus.

U kan het boek ook online kopen bij de volgende webshops: Lannoo Campus | Proxis Azur | Standaard Boekhandel
Grofwildjacht in Vlaanderen. Cijfers en statistieken 2013 beschikbaar

coverIn 2013 publiceerde het INBO het eerste volledige overzicht van de beschikbare cijfers over grofwildjacht in Vlaanderen en dit voor de periode 2002 tot 2012.
Deze nieuwe publicatie vormt een verderzetting van deze rapportage, met een focus op de nieuwe gegevens van 2013. Hiermee wenst het INBO invulling te geven aan zijn wettelijke opdracht voor wat betreft het verwerken, analyseren en rapporteren van deze gegevens en wil deze resultaten zo beschikbaar maken voor het beleid, alle betrokken stakeholders en de geïnteresseerden onder het brede publiek.
We hopen hiermee ook een terugkoppeling te kunnen verzorgen aan de talrijke jagers, besturen van wildbeheereenheden, bijzondere veldwachters en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) die informatie overmaken aan het INBO. We wensen hen uitdrukkelijk te bedanken voor hun medewerking.
Tenslotte danken we iedereen die ons informatie bezorgde over valwild, waardoor ook deze informatie mee opgenomen kon worden in deze rapportage.

U kan hier de publicatie downloaden.Het boek Dagvlinders in Vlaanderen. Nieuwe kennis voor betere actie is verkrijgbaar in de betere boekhandel, bij Natuurpunt of online bij Lannoo Campus. Maak kennis met de verschillende vlindersoorten, lees alles over hoe ze leven en hoe je ze kan beschermen.

10 jaar na het eerste standaardwerk van dezelfde auteurs, is er nu een volledig vernieuwd handboek over dagvlinders. In de laatste 10 jaar startten er verschillende nieuwe onderzoeken en initiatieven en gebeurde er boeiend wetenschappelijk onderzoek.
Met interactieve kaartjes en duidelijke grafieken voor iedere soort combineert dit boek een sterk wetenschappelijke onderbouw met heel toegankelijke praktijktips. Zo kan iedere lezer aan de slag met kennis van zaken wanneer hij vlinders wil bestuderen of beschermen.

Praktisch: Uitgave van Uitgeverij LannooCampus (Leuven) i.s.m. Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - ISBN 978 94 014 0790 8 - 542 pagina’s - Verkoopprijs: € 39,99. Het boek is niet te koop bij het INBO.


Het boek De Biologische Waarderingskaart is online te koop voor € 45 (verzendingskosten inbegrepen) bij de Publicaties van de Vlaamse overheid. Opgelet: het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel, noch bij INBO zelf.

   


 Blijf op de hoogte
 
Contact
Vacatures
Personeel
Persberichten
Nieuws van INBO
 

  © 2014 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Disclaimer Home Contact Sitemap English Home Contact Sitemap Nederlands Vlaanderen Logo INBO